Lumitangon MM-kilpailut, Tampere, 5. helmikuuta 2011

Mitä tulee mieleesi, kun kuulet sanan ‘tango’? Pimeä, lämmin yö, paljastavat asut, hikiset vartalot, korkeat korot... Totta, mutta niin vanhanaikaista!

Suomalainen tanssiseura Hurmio on luonut uuden tavan nauttia tästä perinteikkäästä tanssilajista: kirkkaassa päivänvalossa, valkoisen lumen seassa, tanssijat pukeutuneena lämpimiin vaatteisiin ja jalkineisiin. Mutta silti vaalien tangon syvintä olemusta: intohimoa, yhteyttä tanssiparien välillä, pitkiä askelia, pehmeitä mutta voimakkaita liikkeitä – kaikki tämä ilmaistuna temperamenttisen tangomusiikin tahtiin keskellä Tampereen kaupunkia. Näissä Lumitangon MM-kilpailuissa lämpö tulee sisältäpäin!

Tapahtuman ympäristö voi olla erikoinen mutta tanssiparien suoritukset kuitenkin arvoidaan perinteisellä ja ammattimaisella tavalla viiden hengen tuomariston voimin. Alku- ja välierien ja finaalin jälkeen selvillä on taitavin pari, joka voittaa tittelin Lumitangon Maailmanmestarit. Tätä titteliä ei ihan jokaisella olekaan! Ensimmäinen palkinto heijastaa kilpailun luonnetta: kimaltavaa kristallia.

Mikäli haluat saavuttaa tämän ainutlaatuisen tittelin tai haluat nauttia rohkeiden tangontaitajien tanssista suuntaa kulkusi Tampereen Keskustorille 5. helmikuuta, 2011 klo 12:00-14:30. Yleisö voi omalta osaltaan vaikuttaa äänestämällä parhaiten pukeutunutta tanssiparia. Tanssiseura Hurmio järjestää myös lämmittävän Latinobic tanssituokion, johon jokainen voi osallistua.

’Aftertangona’ on lisää tangoa! ’Wanhan lavatangon’ kurssi järjestetään Hurmion tiloissa (sisällä!), Hepolamminkatu 20, Tampere; klo 16:00-19:15.

Wanhassa lavatangossa on vaikutteita tango romanosta ja argentiinalaisesta tangosta. Entisinä aikoina ihmiset oppivat katsomalla näytöksiä ja tanssiesityksiä ja yrittämällä tehdä samanlaisia kuvioita ja liikkeitä. Näin Wanhasta tangosta tuli ns. kansanomainen versio alkuperäisestä argentiinalaisesta tangosta. Wanha tangotyyli jäi elämään lähinnä suomalaisten siirtolaisten ja romaanikulttuurin keskuudessa, sillä he eivät sitten opiskelleet 30-luvulla Suomeenkin saapunutta Foksi-Tangoa, eli vaihtoaskeltangoa, jota tänä päivänä suurin osa suomalaisesta tanssikansasta tanssii tangona. Wanhan tangon askelrytmitys poikkeaa tavallisesta tangosta ja siinä hidas- hidas-nopea-nopea askelluksen sijasta tanssitaan hidas-nopea-nopea-hidas rytmiikalla.

Tanssi on elämäntapa ja tango on yksi kiehtovimmista tanssilajeista. Tervetuloa katsomaan, tuntemaan ja hurmioitumaan tangoon!  

Expert Tammerviihde Tampereen Työväen Teatteri Suominen